Guide: Linkbuilding for begyndere
Søgemaskineoptimering, herunder linkbuilding, er i dag meget sværere, end det var for bare fem år siden. For fem år siden kunne du sagtens købe dig til førstepladser på Google med lidt forskellige links hist og her – den tid er for længst forbi.
I dag er linkbuilding en meget kompleks størrelse, der sætter større krav til dine færdigheder, værktøjer og metoder end nogensinde før. At få vedvarende succes med linkbuilding kræver, at du bruger forskellige strategier og metoder samt løbende adapter Googles ændringer i dit arbejde.
I følgende blogindlæg giver vi seks metoder, der er rettet mod begyndere, som ønsker at komme i gang med linkbuilding.
Sådan kommer du i gang med linkbuilding
Hvis linkbuilding er helt nyt for dig, så fortvivl ikke – der er mange metoder, du kan udføre uden dyre hjælpeprogrammer og indgående kendskab til SEO. Selvom nogle af metoderne virker banale og forsimplede, kan arbejdet med disse seks linkbuilding metoder sagtens optimere din synlighed i søgemaskinerne.
UNDERSØGELSE: Linkbuilding er den vigtigste faktor for, hvordan Google rangerer websites. Læs mere her.
1) Hvem kan give dig et backlink?
Et ’backlink’ er et indgående link til dit website, der alt efter linkets kontekst og relevans kan give dit website bedre placeringer i søgemaskinehierarkiet.
Hvis du er ny i linkbuilding-feltet, kan et par gode backlinks hjælpe dig på vej til at blive indekseret hos Google. Tænk på, hvem i dit netværk, der driver en hjemmeside, blog eller andet, hvor et link til dit website ville give mening.
Der er blot en præmis: Det website, der linker til dit, skal have en nogenlunde relevans for dit eget website. Et link til din rulleskøjteforretning i en tekst om tulipaner vil i visse tilfælde ligefrem skade mere, end det gavner.
TIP: Backlinks er mest værdifulde, når de indgår som del af en tekst frem for i footeren eller andre steder på et website.
2) Udvid dit onlinenetværk
For at bygge gode links, må du skabe gode forbindelser online.
Der er intet sted så nichefyldt som nettet. Undersøg, hvad der findes af nicheforums, blogs og sociale grupper inden for dit felt og vær aktiv disse steder. Start med at bringe nyttig information, deltag i debatten og bidrag med noget, andre kan finde interessant.
På den måde får du på sigt gode forbindelser, der kan resultere i mange betydningsfulde backlinks til dit website.
3) Skriv anbefalinger (testimonials)
Her har du virkeligt mulighed for at høste nogle meget lavthængende frugter.
Har du en tandlæge? Yndlingsrestaurant? Er du tilknyttet en forening eller klub? Så skriv anbefalinger online! På den måde får siden, du anbefaler, omtale, og du har mulighed for at placere et backlink til dit eget site.
Win-win, ikke?
4) Opret en blog
…men kun hvis du gør det helhjertet. Det nytter ikke noget at oprette en blog, skrive et indlæg med backlink til dit website og så slippe bloggen igen – du skal poste kvalitetsstof og have nogenlunde flow i dine indlæg. Ellers spilder du din tid.
TIP: Undgå faldgruberne og lær at mestre content marketing på få minutter.
Når du skriver blogindlæg, skal du selvfølgelig tænke i generelle SEO-teknikker. Overvej blandt andet strukturen i dine indlæg og sørg for, at du laver fængende overskrifter, der trækker trafik på centrale nøgleord.
Derudover skal dine indlæg have relevans for den målgruppe, du skriver til, så andre interesserede ønsker at linke til din blog igen og igen.
Hvis du skriver ordentligt og konsekvent, skal din blog nok opnå autoritet – og dine links får da mere værdi.
5) Brug (troværdige) linkkataloger
Der findes mange linkkataloger online, der ikke giver noget som helst – og her har du selvfølgelig ikke lyst til at placere et link til dit website.
Gå efter de linkkataloger, hvor du har mulighed for at skrive en kort søgeoptimeret tekst om dit website/virksomhed. Vi anbefaler også, at du finder et nichekatalog, der har høj relevans for dit website. Så er der større sandsynlighed for, at dit website bliver indekseret.
TIP: Med Googles operatorer og kommandoer kan du lette dit link prospecting arbejde betydeligt. Læs mere om, hvordan du bruger søgekommandoer i dit arbejde med linkbuilding her.
6) Skriv gæsteindlæg på relevante blogs
Der er massevis af blogs på nettet, der har interesse i at bringe gode gæsteblogindlæg. Inden du kaster dig over gæsteblogging, bør du sikre, at du:
- Vælger en blog, der har relevans for det website, du bygger links til
- Producerer kvalitetsindhold, der er velskrevet og interessant
- Ikke skriver selvpromoverende om din egen blog, website eller virksomhed
- Linker naturligt og varieret
Det kan ligeledes være en god idé at lade andre gæsteblogge på din egen blog. På den måde er der mulighed for, at din blog eksponeres for et større netværk – og hvem ved, måske målgruppen kommer igen efter mere af dit unikke indhold?